Menu wegetariańskie
Co nowego › Fora › Jak żyć z chorobą, jakość życia › Sekcja kulinarna › Menu wegetariańskie
- This topic has 7 odpowiedzi, 4 głosy, and was last updated 7 years, 10 months temu by
lucenty.
-
AutorWpisy
-
7 czerwca 2013 at 00:00 #38400
Magda-17
ParticipantAle białko Krzysiu, tylko że roślinne
. A pastę Tahini też można zrobić samemu w domu.
No to krokiety z twarogu : kostkę twarogu półtłustego rozgnieść w misce, dodać 1 jajko i mąki tyle by udało się z ciasta zrobić wałek. Można dodać soli, pieprzu, ostrej papryki, a nawet zmielonego kminku. Co kto lubi. Jak za gęste ciasto można dodac jogurtu. Wałeczki pokroić na krótsze odcinki – maksymalnie 10 cm i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor , podawać z pikantnym sosem i surówkami.
7 czerwca 2013 at 00:00 #38401Magda-17
ParticipantInne pomysły na wegetariański obiadek :
– młoda kapustka słodko-kwaśna z kluseczkami “łyżką kładzionymi”
– makaron z sosem szpinakowym (szpinak zasmażyć z czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodać gęsty jogurt naturalny i topiony),
– sadzone jajka na puree szpinakowo-ziemniaczanym,
– groszek z marchewką pod beszamelowym sosem,
– chłodnik litewski, ogórkowy albo gaspacho,
– zupa jagodowa z kluseczkami,
– zupa rabarbarowo-pomarańczowa z imbirem i nutką cynamonu,
– polewka z maślanki z młodymi ziemniaczkami,
– zupa “NIC”,
– omlet z warzywami,
– naleśnikowe sakiewki z kurkami i zielonymi szparagami,
– knedle z owocami,
– naleśniki na słono i słodko,
– zapiekanki warzywne – co znajdziesz w lodówce
,
– rybka na porach zapiekane w musztardowym sosie,
– faszerowane roladki z mintaja w plastrach cukinii.
Jest z czego wybierać ?
The author has edited this post (w 07.06.2013)7 czerwca 2013 at 00:00 #38398kasiu.katarzyno2
ParticipantDRUGIE SNIADANIE LUB KOLACJA : pasta z ciecierzycy inaczej zwana cieciorka lub grochem wloskim jak kto woli a mowiac poprawnie Hummus
Potzrebujesz : blender , mixer lub robot kuchenny ,
Skladniki : ciecierzyca moze byc ta gotowa z puszki , lub w postaci twardej i trzeba bedzie ja namoczyc na noc tak jak fasole , zabek czosnku , pol cytryny , pasta Tahini ( krem sezamowy ) do kupienia w sklepie z zdrowa zywnoscia , w Piotr i Pawel , lub na internecie allegro itd nie tak latwo znalesc ale sie oplaca poszukac bo jest pyszne
WYKONANIE : ciecierzyce( cala puszka ) lub jesli moczyles to cala szklanka , z sokiem z polowy cytryny , z rozdrobnionym czosnkiem ( moze byc w proszku ) jesli nie lubisz czosnku nie dodawaj
,mniejsze pol szkl wody , 2 duze lyzki kremu sezamowego Tahini , blendujemy miksujemy wszytsko na gladka mase na paste , powinna byc konsystencja pasty , kremowa , jesli widzisz ze zbyt mocno sie leje to dodaj wiecej ciecierzycy ,
gotowy krem paste Hummus mozna jesc na kanapki , z pomidorkiem , ja zazwyczaj jem to na picie , pita chlebek plus Hummus i pomidorek pycha , oraz pokrojone w slupki swierze marchewki lub seler naciowy i maczamy w Hummusie
OBIAD , COS DLA MAKARONIARZY
SKLADNIKI:makaron brazowy (swiderki , kokardki co kto lubi ) 1 cukinia , 2 marchewki , ser feta wersja light , pieprz ,
WYKONANIE: zetrzec na tarce o duzych oczkach cukinie w skorce dobrze umytej , marchewki juz bez skorki wiadomo , wrzucic na patelnie i podsmazac na oleju lnianym lub rzepakowym lub jaki kolwiek mamy , jak warzywka zmiekna dodac tyle ile chcemy sera feta rozdrobnionego ( ser jest slony wiec nie ma sensu dodawac juz soli ) dodajemy pieprz i podajemy z ugotowanym makaronem . niektorzy przed usmazeniem warzywek podsmazaja dwa zabki czosnku
OBIAD NR 2 W 6 MIN :
DUZA CUKINIA , WYSZOROWAC I POKROIC W PLASTRY O GRUBOSCI OKOLO 2 CM JAK TO LUBI , OBTOCZYC W OLIWIE Z OLIWEK LUB ZDROWSZYM OLEJU TYPU LNIANY , RZEPAKOWY , Z PESTEK WINOGRON , POSYPAC PIEPRZEM I SOLA LUB ULUBIONA PRZYPRAWA JA DODAJE CURRY I NA PATELNIE HOP PODSMAZAMY Z OBU STRON I GOTOWE , MOZNA TEZ NA GRILLU JAK KTOS MA
7 czerwca 2013 at 00:00 #38399KrzyK
KeymasterTrochę łudziłem się że Ciecierzyca to drób i będzie miensko, ale coś czuję że niestety nie
7 czerwca 2013 at 00:00 #38395Magda-17
ParticipantNajprostsze na śniadanie , lunch i kolacje są sałatki. Teraz bez problemu można dostać sałatę lodową, albo mixy sałat lub pojemnik rukoli czy roszponki. Do tego pociachać świeżego ogórka, “odżyłowaną” i pokrojoną łodygę selera naciowego, połóweczki pomidora koktajlowego, paski marynowanej papryki, oliwki itd. oraz kostki dobrego twarogu sałatkowego lub fety, jak ktos lubi słone i wode w kolanach
.
Oczywiście do tego winegret: czyli 3 łyżki wody połaczyć z 1 łyżką oliwy, dodaś soli, pieprzu i posiekanych świeżych ziół, wymieszać i zalać sałatkę. Ja mam dyżurny , mały poręczny słoiczek do tego celu i shakuję w nim sosik.
7 czerwca 2013 at 00:00 #38396Magda-17
ParticipantDrugie szybkie danie to placki z warzyw. Żeby się nie nudziło to można łączyć dowolnie : ziemniaki, seler korzeniowy, dynia, marchewka, kabaczek, cukinia , cebula, jabłko itd. osobno, albo parami. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jeśli trzeba odsączyć, dodać surowe jajko, trochę mąki, doprawić, ewentualnie dorzucic zieleninę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron placuszki. Osączyć z tłuszczu. Jeść według uznania z cukrem, gęstym jogurtem, sosem pomidorowym itd. Tyle na razie, bo zgłodniałam
.
7 czerwca 2013 at 00:00 #38397kasiu.katarzyno2
Participantpycha Magda narobilas mi smaka , ok to moze ja dodam cos od siebie :
SZYBKIE PROSTE I POZYWNE SNIADANIE : KOKTAJL OWOCOWY Z NUTKA ZIELENINY
POTRZEBUJESZ : blender, moze byc rowniez taki reczny lub mikser, robot kuchenny co kto ma
koktajl nr 1
SKLADNIKI : banan , salata jaka lubisz rzymska lub roszpunka jaka lubisz lub jarmuz , mango lub jablko , mleko sojowe , jesli lubisz slodzy dodaj lyzeczke miodu lub sok z agawy ,——– wrzucasz wszystko blendujesz i masz zdrowy pozywny koktajl
koktajl nr 2 SKLADNIKI : mrozone lub swieze truskawki , banan, swieze liscie szpinaku ( nie bedzie go nawet czuc ) maslanka 0% lub naturalny jogurt , mozna dodac ziarna siemia lnianego i lyzke miody lub soku z agawy ( sok z agawy do kupienia nawet w cerfurze oraz typowo ekologicznych sklepach )
wlasciwie mieszamy to co mamy w domu i probujemy co nam smakuje : jagody , truskawki , jablka ,maliny , zurawina banany , mango przemycamy do koktajlu cos zielonego , zapomnialam o avokado
dla osob ktore nie maja nic przeciwko glutenowi polecam platki lub jakies otreby
9 czerwca 2013 at 00:00 #38402lucenty
ParticipantAle wysyp przepisów! Jest z czego wybierać i stopniowo będę je sobie wypróbowywać.
Ja wyszperałem propozycje menu tygodniowych
– na stronie zostanwege proponuje 30-dniowy program, w którym każdego dnia otrzymuje się maila z jadłospisem i innym rzeczami
-
AutorWpisy
- You must be logged in to reply to this topic.